Zhvillimi i fëmijës

 

Emri i Femijes

 

LIBRI I TE DHENAVE TE ZHVILLIMIT

INVENTARI I ZHVILLIMIT TE HERSHEM

II

 

Permbajtja:

 

Te Dhenat e Femijes ………………………………

Procedurat e Regjistrimit ………………………….

A.    Aftesite Motore dhe Sjelljet para ambulatore ....

B.     Sjelljet dhe Aftesite Motore te Plota..................

C.     Sjelljet dhe Aftesite Motore Fine......................

D.    Aftesite per te Ndihmuar Veten .......................

E.     Aftesite Gjuhesore ...........................................

F.      Njohurite e Pergjithshme dhe te Kuptuarit ......

G.    Zhvillimi Shoqeror dhe Emocional..................

H.    Gatishmeria .....................................................

I.       Aftesite Themelore te Leximit ........................

J.       Shkrimi me Dore ............................................

K.    Matematika Baze ...........................................

 

LIBRI I TE DHENAVE TE ZHVILLIMIT

________________________________________________________________________

 

Emri i Femijes: __________________________ Datelindja: ____________ Tel:_______

 

Prindi/ Kujdestari: _______________________Programi Shkollor__________________

 

Adresa e shtepise: _______________________ Adresa: __________________________

 

Komente: _______________________________________________________________

 

_______________________________________________________________________

 

PROCEDURAT E REGJISTRIMIT DHE KODI I NGJYRAVE

 

Shenoni cdo vleresim me ngjyre te ndryshme per te krijuar nje profil grafik te progresit.

 • Rrethoni pergjigjet per aftesite e pervetesuara
 • Nenvizoni objektivat e vendosura per vleresimin tjeter, me ngjyrat pasuese.
 • Shikoni faqen x dhe x te inventarit te Zhvillimit te Hershem II per diskutime te metejshme.

 

 

Vleresimi

 

Ngjyra

 

Data

 

Pedagogu

 

Bashkepunimi

 

Kembengulja

 

Intervali ivemendjes

 

Komente

 

Besimi

 

Raporti

Degjim i mire ne dukje

Shikim i mire ne dukje

1

laps

 

 

 

 

 

 

 

 

po jo

po jo

2

blu

 

 

 

 

 

 

 

 

po jo

po jo

3

i kuq

 

 

 

 

 

 

 

 

po jo

po jo

4

i zi

 

 

 

 

 

 

 

 

po jo

po jo

5

jeshil

 

 

 

 

 

 

 

 

po jo

po jo

6

lejla

 

 

 

 

 

 

 

 

po jo

po jo

Komente

 

Vezhgimet e Testit

 

Shkruani shkronjat “S” ose “N” dhe fjalet “Po” ose “Jo” ne kutine e caktuar per te pershkruar pergjigjet e studenteve gjate testimit. Perdorni laps ose stilolaps me ngjyren e treguar ne te majte.

 

S – shume mire                                 N – nevojitet permiresim

 

Regjistroni cdo informacion shtese qe do te merrni. Tregoni metodat e perdorura per te marre rezultatet. Regjistroni rezultatet duke vendosur P, K ose V perpara aftesise ne Librin e Regjistrimit te Zhvillimit, duke perdorur kodin e meposhtem:

P – interviste me prindin/ kujdestarin

K – Kontrolluar

V – Vleresuar duke nxitur drejtperdrejt nje pergjigje nga femija

 

Aftesite Motore dhe Sjelljet para ambulatore

Vleresimi

A – 1

 

 SJELLJE DHE AFTESI TE QENDRIMIT SHTRIRE NE SHPINE

 

 1. 0-1   Rrotullohet nga njera ane.
 2.        Kthen koken ne te dy drejtimet.
 3.        Rrotullohet nga anash ne shpine.
 4.        Perthyen dhe drejton krahet dhe kembet.
 5.        Mund te mbaje koken drejt.
 6.        Nuk e leshon koken kur terhiqet per tu lekundur.
 7.        Rrotullohet nga shpina, anash.
 8. 0-4   Godet ne ajer me kembe per te luajtur.
 9.        I kap kembet me dore.
 10.        Rrotullohet nga shpina, me bark.
 11.        I fut kembet ne goje.
 12.        Transferon objektet nga njera dore ne tjetren.
 13.        Kap objektet me nje dore.
 14. 0-7   Ngre koken (sikur deshiron ne ngrihet ne kembe)
 15.        Perplas duart

 

Shenime:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

A – 2

 

AFTESI DHE SJELLJE TE POZICIONIT SHTRIRE PERMBYS

 

 1. 0-1   Ngre koken me kujdes.
 2.        E ngre koken nentedhjete grade.
 3.        Mund te ngreje kraharorin me ndihmen e berrylit dhe parakrahut.
 4. 0-4   Qendron me ndihme mbi njerin berryl.
 5.        Rrotullohet ne pozicionin shtrire permbys.
 6.        Kthehet barkas.
 7.        Mbeshtet peshen me te madhe tek duart.
 8.        Zvarritet duke terhequr trupin.
 9.        Ecen kemba doras.
 10. 0-10 Ndryshon nga pozicioni i zvarritjes ne ate te te ndenjurit ulur. 0-11

 

Shenime:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

A – 3

 

AFTESITE DHE SJELLJET E POZICIONIT ULUR

 

 1. 0-0    E mban koken drejt (kur mbahet ne krahe)
 2. 0-1   Ulet me koken te drejtuar perpara me pak kontroll, por edhe me pak perkulje.
 3.          E ka koken te qendrueshme por nuk e mban drejt.
 4.          Perpiqet te anoje djathtas kur e ngrene ne krahe.
 5. 0-4    Ulet kur e ndihmojne.
 6.          Ulet per pak kohe pa ndihme, mund te drejtohet perpara me duar.
 7.          Ulet ne menyre te qendrueshme me nje rrezik te vogel per te rene.
 8. 0-7    Qendron ulur drejt dhe pa mbeshtetje per pese minuta.
 9.           Kthehet ne te ndenjura.
 10.           Kalon nga pozicioni ulur ne pozicionin e zvarritjes pa humbur kontrollin.0-11

11. 0-10   Ulet duke mbajtur ekuilibrin dhe me duar anash

Shenime:_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

A – 4

 

AFTESI DHE SJELLJE TE POZICIONIT NE KEMBE

 

1.  0-3   Mban nje pjese te peshes per nje kohe te shkurter.

2.         Ngre njeren kembe (levizje me hap) kur mbahet ne nje qendrim te mbeshtetur              

              në këmbë

3.          Mban pothuajse gjysmen e peshes se trupit.

4.             Mban pjesen me te madhe por jo te gjithe peshen.

5.  0-7    Mban peshen e plote kur ekuilibrohet.

6.           Qendron ne kembe duke u mbajtur diku per mbeshtetje.

7.           Ecen me te dy duart lart.

8.  0-10   Terhiqet per te ndenjur ne kembe.

9.           Ecen duke i mbajtur njeren dore.

10.         Ecen vetem me duart lart per te mbajtur ekuilibrin.

11. 1-0    Ngrihet ne kembe pa ndihme.

12.         Ecen mire me duart e ulura (anash) dhe bie shume rralle.

 

Shenime:______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

A.  B.    Sjelljet dhe Aftesite Motore te Plota

 

Vleresimi

B – 1

 

QENDRIMI NE KEMBE

1.      1-0   Qendron me nje kembe, i mbajtur nga njera dore.

2.              Qendron ne kemben tjeter, i mbajtur nga njera dore.

3.      2-0    Qendron per disa caste ne majat e gishtave.

4.              Qendron per disa caste me njeren kembe.

5.      3-0   Qendron per disa caste me kemben tjeter.

6.              Qendron me nje kembe per nje sekonde.

7.              Qendron me nje kembe per pese sekonda.

8.              Qendron me kemben tjeter per pese sekonda.

9.      4-0   Qendron me nje kembe per dhjete sekonda.

10. 5-0   Qendron me kemben tjeter per dhjete sekonda.

11.          Qendron per disa caste me nje kembe me syte mbyllur.

12.          Qendron per disa caste me kemben tjeter me syte mbyllur.

 

Shenime: ___________________________________________________________

 

B – 2

 

ECJA

 

1.      1-0   Ecen mire dhe bie rralle.

2.               Hedh dy hapa anash.

3.               Ecen me trupin drejt duke tundur krahet ne menyre te sinkronizuar.

4.               Ben dy hapa mbrapsht.

5.               Ben kater hapa mbrapsht.

6.      2-0     Ecen mbrapsht per nje distance prej 2 metrash.

7.                Ben tre hapa me majat e gishtave.

8.                Ben kater hapa me majat e gishtave.

9.                Ecen ne vije te drejte.

10. 3-0     Ben tre hapa drejt me thembra dhe maje.

11.           Ben kater hapa drejt me thembra dhe maje.

12.           Ben pese hapa drejt me thembra dhe maje.

13. 4-0      Ecen drejt me thembra dhe maje, 2 metra.

14. 5-0      Ben kater hapa mbrapsht me maje dhe thembra.

15. 6-0      Pershkon mbrapsht 2 metra me maje dhe thembra.

 

Shenime:________________________________________________________________

 

 

 

B – 3

 

SHKALLET DHE NGJITJA

 

 1. 1-0   Zvarritet neper shkalle.
 2.          Zvarritet mbrapsht per te zbritur shkallet.
 3. 1-6   Ecen per te ngjitur shkallet me njeren dore te ngritur.
 4.          Zbret shkallet duke ecur me njeren dore te ngritur.
 5.          Ngjitet vete duke ecur me te dyja kembet ne nje hap.
 6. 2-0    Zbret vete me te dyja kembet ne nje hap.
 7.           Ngjit shkallet duke alternuar kembet, me njeren dore te ngritur.
 8.           Zbret shkallet duke alternuar kembet, me njeren dore te ngritur.
 9. 3-0    Ngjit shkallet duke alternuar kembet, duke u mbajtur tek parmaku.
 10.           Zbret shkallet duke alternuar kembet, duke u mbajtur tek parmaku.

 

Shenime: _______________________________________________________________

 

B – 4

 

 

VRAPIMI

 

 1. 1-0   Vrapon me ngathtesi, duke rene here pas here.
 2. 2-0   Vrapon me “fluturim” ose fazen e mos mbeshtetjes.
 3.          Vrapon mire, duke ndaluar dhe u nisur me lehtesi.
 4. 3-0    Vrapon duke anuar perpara dhe pjesa me e madhe e peshes bie tek kembet, dhe

                krahët tunden anash.

 1.           Kercen me nje kembe.
 2. 4-0    Ecen me gallop, por ne menyre jo efikase.
 3.           Vrapon 45 metra per pesembedhjete sekonda.
 4. 5-0     Vrapon 45 metra per dymbedhjete sekonda.
 5.            Kercen duke alternuar kembet.
 6.  6-0     Ecen me galop ne menyre te shakthet, pa veshtiresi.

 

Shenime:________________________________________________________________

 

B – 5

 

KERCIMI

 1. 1-0   Perpiqet te kerceje i mbajtur nga njera dore.
 2.          Perpiqet te kerceje pa e mbajtur (kemba nuk largohet nga dyshemeja)
 3.          Perpiqet te kerceje (njera kembe ngrihet nga dyshemeja)
 4. 2-0    Kercen me te dy kembet.
 5.          Kercen mbi objekte te vogla si fshiresja e tabeles.
 6. 2-6    Kercen per se gjati ( me te dyja kembet) per nje distance prej 5 cm.
 7.           Kercen kater here rresht.
 8. 3-0     Kercen mbi nje objekt ose fije 5 cm te larte.
 9.           Kercen se gjati ne nje distance prej 25cm.
 10. 4-0    Kercen perpara dhjete here.
 11.           Kercen njehere mbrapsht.
 12. 5-0     Kryen tre kercime rradhaz ne litar.
 13.            Kercen mbrapsht dy here rresht.
 14. 6-0     Kryen dhjete kercime rradhaz me litar.
 15.            Kercen mbrapsht pese ose me shume here rresht.

 

Shenime:________________________________________________________________

 

B – 6

 

HEDHJA

 

 1. 2-0    Hidhet njehere me kemben e preferuar, i mbajtur nga njera dore per mbeshtetje.
 2. 3-0    Hidhet njehere me kemben e preferuar.
 3.           Hidhet dy here me kemben e preferuar.
 4.           Hidhet tre here me kemben e preferuar.
 5.           Hidhet pese here me kemben e preferuar.
 6.           Hidhet njehere me kemben tjeter.
 7.           Hidhet dy here me kemben tjeter.
 8. 4-0     Hidhet tre here me kemben tjeter.
 9.            Hidhet pese here me kemben tjeter.
 10. 5-0     Hidhet ne nje distance prej 3 m me kemben e preferuar.
 11.            Hidhet ne nje distance prej 3 m me kemben tjeter.
 12.            Hidhet ne nje distance prej 15 m me kemben e preferuar.

 

Shenime:_____________________________________________________________

 

B – 7

 

        GODITJA / GJUAJTJA

 

 1. 1-6    Rrotullon topin duke e shtyre me kembe pa humbur ekuilibrin.
 2. 2-0    Godet duke perkulur kemben mbrapa dhe duke levizur pak ose aspak krahet.
 3.           I afrohet dhe godet topin e lojes.
 4. 3-0     Godet topin me nje gjuajtje te tundje te caktuar para dhe mbrapa te kembes dhe          

                me lëvizje të caktuara të krahut.               

 1. 4-0     Ben nje gjuajtje te bashkernduar me levizje te mira kembes dhe krahut.
 2. 5-0     Ben dy ose me shume hapa te bashkerenduar dhe gjuan topin.
 3. 6-0     Vrapon perpara dhe gjuan topin.

 

Shenime:________________________________________________________________

 

 

B – 8

 

TRAU I EKUILIBRIT

 

 1. 1-6 Ecen ne traun e ekuilibrit duke e mbajtur nga te dyja duart.
 2. 2-0 Qendron ne traunn e ekuilibrit me te dy kembet pa ndihme.
 3. 3-0 Ecen perpara duke perdorur duart per te ndihmuar ekuilibrin.
 4. 4-0 Ecen ne traun e ekuilibrit me duart anash.
 5. 5-0 Ecen ne traun e ekuilibrit me thembra dhe maja.
 6. 6-0 Ecen ne traun e ekuilibrit mbrapsht me maja dhe thembra.

 

Shenime:________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

B – 9

 

 

KAPJA

 

 1. 3-0 Kap nje top qe kercen duke e “perqafuar” ne trup.
 2.         Kap nje top qe kercen me duar dhe kraharor.
 3.         Kap topin e hedhur duke e mbajtur ne kraharor.
 4.         Kap topin qe kercen me te dyja duart.
 5. 4-0   Kap topin e hedhur me duar dhe kraharor.
 6.          Kap topin e hedhur me te dy duart dhe me krahe te shtrira.
 7. 5-0   Kap topin e tenisit qe kercen me te dyja duart.
 8. 6-0   Kap topin e hedhur te tenisit me te dyja duart.
 9.          Kap topin e hedhur te tenisit me nje dore.

 

Shenime:________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

B – 10

 

RROTULLIMI DHE HEDHJA

 

 1. 1-0 Rrotullon topin sa para prapa ne loje ndersa rri ulur.
 2.         Flak topin e tenisit.
 3. 2-0 Hedh topin me te dyja duart nga pozicioni mbi koke.
 4. 3-0 Hedh topin duke e mbajtur ate mbi shpatulla, duke perdorur vetem levizjet e krahut,           

                    pa ndryshuar pozicionin e këmbëve dhe më pak ose një rrotullim të trupit.

 1. 4-0   Hedh topin e tenisit ne nje distance prej 3 m.
 2.          Hedh topin nga pozicioni prapa koke, me rrotullim horizontal te trupit, dhe me     

                     këmbë të palëvizshme.

 1. 5-0 Hedh topin nga pozicioni prapa koke, me rrotullim te trupit dhe duke bere hapa

                    përpara.

 1.         Hedh topin e tenisit ne nje distance prej 6m.
 2. 6-0   Hedh ne forme te pjekur ose te shkathet: kontrollon peshen teska trupi rrotullohet ne    

                     pregatitje për të hedhur me paraqitje horizontale të krahut, që vazhdon me zgjatjen e

                     brrylit.  

 

Shenime:________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

                                                            

                                                            C.   Sjelljet dhe Aftesite Motore Fine

 

Vleresimi

 

C – 1

 

AFTESITE E PERGJITHSHME TE PERDORIMIT TE SYVE/ GISHTAVE/ DORES

 

 1. 0-1 Fut grushtin ne goje.
 2.        Ben levizje horizontale te syrit.
 3.        Ben levizje vertikale te syrit.
 4.        Ben levizje rrethore te syrit.
 5.        Shikon shkurtimisht duart.
 6.        Afron duart ne goje.
 7.        Terhiqet nga objektet si celulari i vendosur 45 cm larg fytyres.
 8.        E fut ne goje objektin qe i eshte vene ne dore.
 9.        Shikon objektin qe i eshte vene ne dore.
 10.        Godet objektin ne nivelin e kraharorit.
 11.        Vendos duart ne mes.
 12.        Luan me duart dhe gishtat.
 13. 0-4 I mban duart kryesisht te hapura.
 14.         Luan me lodrat kur ia vendos ne dore.
 15.         Kerkon nje objekt.
 16.         Kerkon dhe kap objektin prane trupit.
 17.         Perdor kapjen pellembore – objekti mbahet ne pellembe me te gjithe gishtat pervec    

               gishtit të madh.

 1.         Vendos te dy duart te lodra ne mes.
 2.          I kap objektet me vetedije.
 3.          Kerkon me nje dore.
 4.          Kur ne te dy duart ka nga nje loder, shikon njehere lodren ne njeren dore pastaj 

                      lodrën në tjetrën.

 1.        Kap objekte te vogla nga siperfaqe te sheshta.
 2.        Perplas objektet ne tavoline (siperfaqe).
 3. 0-7 Mban shishen ne menyre te pavarur.
 4.        Perplas me njeri tjetrin dy objekte qe ka ne duar.
 5.        Heton objektet, duke perdorur gishtin tregues.
 6.        Perdor kapjen pince – levizje shume te sakta te gishtit te madh dhe majes se gishtit

              tregues.

 1.        Shtyp lodrat kercitese, duke perdorur duart.
 2.        Vendos objekte si kubat, ne nje mbajtese, duke perdorur kapjen e mire dhe leshimin

                    e vetëdijshëm.

 1.        Nxjerr objektet, si psh kubat, nga mbajtesja.
 2.        Kap dhe leshon objektet me lehtesi dhe automatikisht.
 3.        Cmbeshtjell objektet e vogla te mbeshtjella.
 4. 1-0 Mban mbajtesen me njeren dore dhe fut objektet ne te me doren tjeter.
 5.         Hedh objektet jashte mbajteses me vetedije.
 6.         Ruan objektet e medha.
 7.         Leviz dorezat e arritshme per te hapur deren.
 8.         Leviz dorezat (e TV, radios, lodrave)
 9. 2-0   Leviz gishtat ne menyre te pavarur.
 10.          Perdor njeren dore ne menyre te qendrueshme, per shumicen e veprimtarive.
 11. 2-6   Tund gishtin e madh per te imituar.
 12.          Palos letren ne mes – mund te jete i pasakte.
 13.          Dallon objektet jo te ngjashme.
 14. 3-6    Vendos kapesen e letres ne leter.
 15.           Zhubravit letren me gishta.
 16.           Palos letren ne menyre diagonale dhe e zhubros.
 17. 4-0    Shkruan emrin.
 18.           Perdor gomen.
 19. 5-0   

 

Shenime:_____________________________________________________________

 

C – 2

 

NDERTIMI ME KUBA

 

 1. 1-0 Perpiqet te ndertoje nje kulle.
 2.        Nderton nje kulle me dy kuba.
 3. 1-6 Nderton nje kulle me tre kuba.
 4.         Nderton nje kulle me kater kuba.
 5.         Nderton nje kulle me pese kuba.
 6. 2-0   Nderton nje kulle me gjashte kuba.
 7.         Nderton nje kulle me shtate kuba.
 8. 2-6  Nderton nje kulle me tete kuba.
 9. 3-0   Nderton nje kulle me nente kuba.
 10.          Nderton nje kulle me dhjete kuba.
 11. 4-0   Nderton nje kulle me njembedhjete kuba.
 12. 5-0   Nderton nje kulle me dymbedhjete kuba.

 

Shenime:________________________________________________________________