Otitis media acut (AOM)

Rreth 80% e fëmijëve 6 muaj deri në 3 vjeç  përjetojnë të paktën një infeksion veshi. Otitis media akut (AOM) në përgjithësi karakterizohet me fillimin e shpejtë të shenjave dhe simptomat e infeksionit të veshit të mesëm  janë: - ethe, dhimbje veshi, duke tërhequr në veshët, nervozizëm, shpesh në vendosjen e një infeksioni sipërm respirator (ftohtë). Disa fëmijë janë veçanërisht të ndjeshëm ndaj infeksionet e veshit për shkak të faktorëve gjenetik, mjedisore ose të jetesës, të tilla si pjesë të kujdesit ditor, tymi i dorës së dytë duhanit.
Diagnoza
Otitis media kronike (AOM) me rrjedhje karakterizohet nga prania e lëngjeve në hapësirën e veshit të mesëm  ose jo ku shenjat e inflamacionit akut, të qëndrueshme mund ti kemi për të paktën 3 muaj. Rrjedhja  mund të jetë e hollë (i lëngshëm) ose e trashë (mucoid ), por zakonisht  behet purulent kur përmban baktere. Rrjedhja mund të jetë e lidhur me një episod më të hershëm të otitit ose mund të jetë zhvilluar në mënyrë spontane. Lëngu kronik në përgjithësi nuk  përgjigjet ndaj antibiotikëve. Në qoftë se një fëmijë vuan nga lëngu i veshit të mesëm kronik, ai ose ajo mund të përjetojnë një sërë problemesh që lidhen me dëgjimin, të folurit, dhe ekuilibrin. Kushtet më pak të zakonshme që mund të predispozojë fëmijët për mosfunksionim eustachian tub dhe otitet pasuese  që përfshijnë sindromës Down, qiellzën e çarë, apo probleme gastroesophageale sëmundja (GERD). Fëmijët me alergji ndaj mjedisit ose  ato me ushqim janë më të ndjeshëm se sa fëmijët që ushqehen me gji që kanë efekt mbrojtës sidomos për ato që kanë marrë gji 6 muajt e parë të jetës.

Duke parë daullen e veshit (otoscopy) zakonisht tregon një daulle të errët ose të kuqe ku ajri nuk lëviz lirisht me fryrje (defekt i ajrit në kanalin e veshit). Kur ka pus bëhet antibiograma dhe mjekohet me antibiotikun e përshtatshëm.

Tympanocentesis, ose duke i bërë një gjilpërë në daullen e veshit të mostrës fluide,  bëhet rrallë tani, përveç në raste të veçanta kur infeksioni është present  dhe që nuk reagon ndaj antibiotikëve.

Në vitin 2000 në SHBA u realizua një vaxinë kundër një nga bakteret më të zakonshme që shkakton AOM, Streptococcus pneumoniae e cila ka ulur ndjeshëm otitin dhe komplikacionet.
Një nga testet që mund të rekomandohet për një fëmijë me Otit është audiograma ose testi i dëgjimit. Ky test  kryehet nga një audiologist ose specialist i dëgjimit në një kabinë me kufje. Audiologisti do të jetë në gjendje për të përcaktuar nivelin në decibel që fjalimi të dëgjohet për çdo vesh po kështu Tympanograma . Ky test përdor ajër për të vlerësuar lëvizjen e daulles së veshit. Nëse daullja e veshit nuk ka lëvizje, kjo mund të jetë një shenjë se lëngu është i pranishëm. Nëse audiograma tregon një humbje të konsiderueshme të dëgjimit për shkak të dëgjimit fluid të lëngjeve duhet trajtuar duke hequr lëngjet dhe pastaj mjekim me antiobiotikë.

Antibiotikët rekomandohen për trajtimin e otitis media akut.

Amoxicillin me gojë në 80-90mg/kg/d.

Augmentin në 90 mg / kg / d  

Cefdinir, cefuroxime, ose cefpodoxime

Azithromycin ose clarithromycin

Ceftriaxone  i/m në rastet e rënda

Antihistamines dhe steroid
Tuba e veshit janë një trajtim i cili mund të rekomandohet për AOM  tuba të vegjël janë bërë nga metali, plastike ose Teflon që janë të vendosur nëpër daulle e veshit për të lejuar ajrin në veshin e mesëm. Veshi i mesëm është pjesë e veshit të vendosur në mes të daulles së veshit dhe kockave që rrethojnë  veshin e brendshëm. Tubat janë të përkohshme dhe mund të zgjasë nga 6 muaj deri në disa vjet, në varësi të çfarë lloji tubi i përdorur. Gjatë proçedurës, çdo lëng është drenazhuar menjëherë, por edhe tuba lejon kullimin e vazhdueshëm të lëngut që prodhohet. Kjo parandalon në të ardhmen grumbullimin e lëngjeve prapa veshit ndërsa tubi është në vend, duke zvogëluar mundësinë e zhvillimit të infeksioneve të veshit  ose që kanë humbje të dëgjimit dhe vonesa gjuhës nga lëngu që ndodhet pas daulles së veshit e që bëhet kronike. Një tjetër avantazh i tubave në vesh është se në qoftë se një fëmijë do të zhvillohet një infeksion veshi  mund të trajtohet me antibiotik direkt nga tubi pa qënë nevoja ti marrë nga goja.   
Vendosja e tubit, është një procedurë e thjeshtë dhe e sigurt, që zgjat rreth 30 minuta. Në shumicën e rasteve, koha totale në spital është disa orë. Para se të fillojë procedura, fëmijës i bëhet anestezi e përgjithëshme. Gjatë procedurës, bëhet një prerje e vogël në daullen e veshit nën një mikroskop kirurgjikal me një thikë të vogël. Pasi bëhet  vrima, hiqet lëngu dhe vendoset tubi. Pas kesaj jepet antibiotik  me pika në vesh që është e nevojshme për disa ditë. Pas operacionit, fëmija do të merret në dhomën e shërimit, ku ai ose ajo do të monitorohen nga afër. Shumica e fëmijëve janë në gjendje të shkojnë në shtëpi brenda një orë apo më shumë nëse nuk ka komplikime. Edhe pse dhimbja pas operacionit është minimal, një fëmijë mund ta përjetojë jo mirë efektin e anestezisë, të tilla si, nervozizëm grogginess,  ose të përzier. Gjithashtu, për shkak të  humbjes së dëgjimit e shkaktuar nga prania e lëngjeve  në veshin e mesëm  kanë pasur sukses nga operacioni, kur më parë flisnin me zë shumë të lartë dhe janë ekuilibruar brënda disa ditësh.

Komplikimet
Herë pas here, tubi  shkakton  dëmtimin e një sasie të vogël te indeve në në daullen e veshit, por kjo në përgjithësi nuk ka ndonjë efekt të përhershëm në dëgjimin e fëmijës.  Në disa raste, të tilla  kur tubi është  i nevojshëm, veshi, mjeku rekomandon heqjen e adenoideve të fëmijës, Adenoidet janë pjesë e sistemit imunitar, por gjithashtu mund të rezervojnë  baktere që përhapen në veshin e mesëm nëpërmjet tubit të eustachut. Hulumtimet kanë treguar se heqja e indeve adenoide në të njëjtën kohë të vendosjes së tubit mund të zvogëlojë rrezikun e infeksioneve e veshit dhe nevojën për kirurgji të përsëritur.
Edhe pse futja e tubit të veshit është një procedurë shumë e zakonshme dhe e sigurt me komplikime minimale, si në çdo operacion, komplikime mund të ndodhin. Otorrhea ose kullimi nga kanalet e veshit mund të ndodhë deri në 25% të pacientëve. Pika  me antibiotik në vesh janë përshkruar shpesh pas operacionit për të trajtuar këtë ndërlikim. Një ind granulome ose dëmtim të daulles mund të shkaktojë bllokim të tubit. Kjo në përgjithësi mund të trajtohet  me një steroid. Steroidi ndihmon në trajtimin e inflamacionit. Tubat veshit mund të mbahen disa muaj. Ose me shume. Në këto raste, zakonisht pas 2-3 vjet pas operacionit të parë, mund të jetë e nevojshme për të hequr tubin në vesh. Disa mjekë rekomandojnë gjithashtu për të shmangur ekspozimin në  ujë të veshëve mbulohen me topa pambuku gjatë kohës së banjës ose tapa veshësh për notim.