Tringëllima në veshët

Ndjesia auditory të referuara si telefon, fishkëllimë,,etj., Kjo nuk është nga një burim i jashtëm dhe se, në shumicën e rasteve, është vërejtur vetëm nga subjekti (tringëllimë subjektive) ose në disa raste mund të ndihet nga (tringëllimë e jashtme objektive, ose "somatike-zë").
Aktualisht ka shumë njerëz me tringelllimë  nga veshët dhe ky çregullim është shumë i ndryshëm: disa kanë të bëjnë me simptomet e tyre në një shkallë alarmante dhe janë gjithmonë në kërkim të një kure, të tjerët janë të përshtatur mirë për të jetuar me veshët e tyre, kështu se vetëm një pyetje, nganjëherë në thellësi, zbulon praninë e saj.

Cilat janë shkaqet ?
Origjina e tringëllimës është e vështirë për të përcaktuar. Vështirësitë që rrjedhin kryesisht nga fakti se veshët janë një "simptomë dhe jo një sëmundje" dhe ende nuk mund të jetë në një masë e besueshme. Ajo duhet të konsiderohet se ka një ndikim në mes të perceptimit te veshët dhe efektet e sistemit nervor qëndror, sidomos lidhur me ndikimin e zonave emocionale (pamjen e stresit, nervozizëm, reagimet emocionale të shëndosha), i cili rezulton në disa aspekte të rëndësishme, të tilla si këmbëngulja psychoacoustic me kalimin e kohës i perceptimit të veshët dhe rezistenca e saj për maskimin.
Ndër shkaqet e ndryshme të mundshme janë identifikuar: - Përfshirja këtu si sëmundjet e veshit të jashtëm dhe të mesëm, të tilla si otitis akut dhe kronik catarrhal, sëmundjet otosclerosis stapedius-ovale, ose të rralla të tilla si arterio-deje fistulas, tumoreve glomus, problemet e muskujve (myoclonus stapedius, qiellzor myoclonus, tub Eustachian gaping). Tringëllima vjen si pasojë e burimit sensorineural që mund të shkaktohet nga sëmundjet e receptorit periferike (veshin e brendshëm), rrugët auditory dhe qendra, ose të dyja. Semundjet  kërmill dhe nervore auditory janë shkaktuar kryesisht nga, ekspozimi si sëmundje vaskulare të zhurmës (akustike traumën e shkaktuar humbjen e dëgjimit kronike), ilaçe, mosha (presbycusis), sëmundjet degjenerative (labirintopati toksike, sëmundja Meniere ), neuromë metabolike dhe neoplastice (  nervore VIII), sëmundjet autoimune, affections e rrugëve, zonave të bërthamave auditory qendrore që shkaktohen zakonisht nga sëmundje vaskulare dhe sëmundje degjenerative  brainstem dhe zgjerimin e sistemit nervor qendror.
Shkaqe të tjera hypothesized, por jo e themeluar mirë, nuk ndikojnë në sistemin auditory, por janë përfaqësuar nga sëmundje të ndryshme, të tilla si çrregullime të përbashkët temporomandibular, keqformime vaskulare, fistulas arteriovenous, atherosclerosis karotide, çrregullime në shpinë qafës së mitrës, sëmundje tiroide, anemia, sëmundje kronike të mëlçisë, kolesterolit të lartë, hipertension, diabet mellitus. Në një përqindje e madhe e rasteve, për më tepër, nuk mund të gjejnë ndonjë shkak të dukshëm, kështu që shumë individë të cilët vuajnë nga veshët kanë dëgjim të mirë dhe nuk janë të identifikueshme me një gjendje mjekësore. Në këto raste flasim për "veshët subjektive idiopatike", dmth, shkaku është i panjohur.
Duke pasur parasysh vështirësi në shumë raste për të gjetur një burim të sigurt të tringëllimës, sidomos në vitet e fundit, ka dhënë një kontribut për perceptimin e saj profesor PJJastreboff, të Universitetit Maryland, zhvillimin e "modelit neurophysiological" të tringëllimës, e cila është e bazuar në plasticitin e trurit dhe lidhjet në mes të sistemit auditory e zonat e trurit si sistem limbic dhe sistemi autonom nervor .
Ky model është i bazuar në mekanizmin fiziologjik e perceptimit të ndonjë stimuli të shëndoshë, që mund të vijnë jashtë apo brenda trupit tonë. Para se të arrijnë në koren cerebrale, çdo mesazh është i pranuar dhe vlerësuar në një nën-cortical të pandrgjegjshëm. Nëse informacioni është i klasifikuar si mjaft i rëndësishmëm, ai mund të arrijë nivelin cortical, ku perceptimi i informa-cionit është i vetëdijshëm.Megjithatë, nëse kjo nuk është mjaft e rëndësishme konsiderohet, e refuzuar. Për shembull, kur flasim me dikë në një zhurmë në sfond të mbushur me njerëz, ne mund të përqëndrohemi vetëm në partinë tonë dhe të injorojnë zhurmat përreth, edhe në qoftë se ajo ka një intensitet të lartë. Truri ynë është kështu në gjendje të zgjedhi mesazhe të rëndësishme dhe të injorojë ata që nuk janë, pa e kuptuar, gjithashtu ka lidhje me sistemin qendror auditory dhe me (sistemi limbic, formimit reticular), që lidhen me gjendjen emocionale të dëgjimit dhe të mësuarit. Çdo nxitje e shëndoshë, përpara se të dërgohet në tru merr një pagesë emocionale që mund të ndryshojnë me kalimin e kohës në varësi të humorit tonë dhe kontekstit në të cilin ne e kuptojmë atë, kështu që nuk janë tingujt që mund të shkaktojnë një ndjesi të këndëshme (të tilla si një melodi , një qeshje) dhe tingujt që mund të irritojnë ose të krijojnë ankth.
Në rastin e tringëllimës: kemi një çekuilibër të veprimtarisë nervore në sistemin auditory, më shpesh të lidhura me dëmtim të veshit të brendshëm, është marrë nga receptorët auditory periferike dhe, si një sinjal i ri është përforcuar nga qëndra nën-cortical, transferohet cortex në auditory, e cila është perceptuar si "zë nga veshët" dhe vlerësohet më pas. Në shumicën e rasteve, prania e vazhdueshme e zakonit  përcakton një reagim ndaj sinjalit: edhe në qoftë se perceptimi është ende e mundur, ka siklet pak ose aspak, dhe kjo situatë është tipike për fëmijët ose të rriturit të cilët e konsiderojnë si tringëllimë një ngjarje të natyrshme që nuk i shqetëson ata. Në një përqindje të vogël të rasteve, dënimeve, në përgjithësi e pabazuar, për seriozitetin e një lëndimi që ka shkaktuar tinitusin (tumor të trurit, trombozë cerebrale..), si dhe evoluimin e simptomës (do të zgjasë për jetën, do të bëhet më intensive, çmenduri), sjell një gjobë akordim-të rrjeteve nervore në kuptimin e sinjalit-tringëllimë, për pasojë, kjo rrit përgjigjet negative emocionale të sistemit limbic (, frikë, ankth) dhe reagimin e sistemit autonom nervor, duke rritur sikletin.
Diagnoza
Është e këshillueshme  një vlerësim i plotë audiological diagnostik, duke marrë parasysh blerjet më të fundit në arenën ndërkombëtare.
Vlerësimi audiological i subjektit me tringëllimë është shumë e rëndësishme, së pari për të bërë një dallim midis seancën së parë për shkak te veshët dhe veshët për shkak të mos-dëgjimit, më vonë për të bërë një dallim në varësi të faktit nëse vendi topografik i dëmit, është periferik (veshin i mesëm , veshi i brendshëm) ose qendrore ( trurit, apo cortexit ).
Testi është i dobishëm për të bërë një vlerësim të mirë të testeve audiometrice (audiometry tonale dhe të fjalës, audiometry supraliminale, tympanometry rezistencë e plotë dhe të plotë me test reflessometria Metz, brainstem auditory shkaktuar nga potencialet), emisionet otoacoustic (spontane, shkaktuar dhe shtrembërim produkte) dhe testet e acufenometrici (ndeshje-katran, loudness-ndeshje, MML, IR, LDL).
Kjo punë është përkrahur nga administrata e pyetësorëve për të hetuar karakteristikat tek veshët dhe përvoja psikologjike e simptomave. Ndihma implantuese e dëgjimit është e padukshme Nëse vargu juaj është përfshirë në zonën e audiometric blu mund të jenë kandidatë për impiant:

Trajtimi
Trajtimet janë të ndryshme si dhe propozime me kalimin e viteve, të tilla si lidocaine, medikamente vasoactive, benzodiazepine, antihistamin, diuretic, apo trajtime të tjera, të tilla si stimulator elektrik, stimulim me ultratinguj, ol'agopuntura, nuk kanë dhënë rezultatet e dëshiruara përveç në raste të izoluara e ndonjëherë me efekte anësore. Ekstrakti i biloba xhinko duket të jetë efektive në disa pacientë, por në këtë rast të dhënat janë kontradiktore.
I vetmi trajtim deri tani që ka treguar efikasitetin real në zvogëlimin apo zhdukjen e tringëllimës është "Terapia e  rikualifikimit të Tinitusit" (TRT), të sugjeruara nga Profesor Jastreboff në vitin 1980 dhe është e bazuar në modelin neurophysiological. Qëllimi i terapisë është për të shtypur, ose të paktën zbutur, lidhjen në mes të sistemit auditory, sistemi nervor limbic dhe autonom, në mënyrë "si për të reduktuar sasinë e perceptuar subjektive  të tringëllimës, derisa ajo është plotësisht në një numër të madh të rasteve. Të dhënat e publikuara në literaturë flasin për përmirësim 80% dhe kjo është edhe përvoja jonë e deritanishme.
TRT është një trajtim rehabilitues të kohëzgjatjeve të ndryshme prej 18 muaj deri 30 muaj dhe përbëhet nga:- Seanca këshillimi
Diskutimet që zhvillohen të ulur pas testeve të dëgjimit dhe acufenometrici që zgjat 1-2 orë dhe seanca për një muaj, dy muaj dhe pastaj çdo tre muaj, gjë që shpjegon modelin neurophysiological duke i dhënë pacientit mbështetje psikologjike.
Sound-terapi,është një terapi e shëndoshë, e cila është e bazuar në:

    * Rritja Sound
    * Aplikimi Custom zhurma e gjeneratorëve
    * Aplikimi i aparate dëgjimi kur të humbjes së dëgjimit është i lidhur me një


Në pacientët të cilët nuk mund ose nuk duan të nënshtrohen terapisë së rehabilitimit të terapive eksperimentale mund të propozohet në një përqindje të vogël të pacientëve. Këto trajtime  ndonëse shumë rrallë, japin efekte të rënda anësore edhe kur pacienti do të jetë i informuar dhe të ketë dhënë pëlqimin për trajtim.

Otosclerosis

Çfarë është otosclerosis?
Otosclerosis është një sëmundje e veshit të brendshëm me osifikim mikroskopik të eshtrave të vogla të veshit (otospongios në fazën e parë, të dytë në otosclerosis). Termi rrjedh nga otosclerosis greqisht "hard" (ose-sclera) dhe "veshit" (Oto). Qëndrueshmëria progresive e kllapave është shkaku kryesor i humbjes së dëgjimit që ndodh në otosclerosis

Shkaku i otosclerosis.
Besohet se rreth 60% të otosclerosis janë shkaqe me origjinë gjenetike dhe është e lehtë për tu përcaktuar. Nëse ju keni një prind me otosclersis fëmija ka një shans 25% të vuajë nga ajo, rritje deri në 50% nëse të dy prindërit vuajnë prej saj. Ajo prek më shumë femrat se sa meshkujt, shpesh dhe në mënyrë tipike përkeqësohet pas shtatzënisë, si dëshmi e një ndikimi hormonal për sëmundjen.

Simptomat
Simptoma më e shpeshtë është një humbje progresive e dëgjimit e cila mund të shoqërohet me fillimin e tringëllimës (telefon, fishkëllimë, fërshëllen në vesh), ose marramendje e butë subjektive.

Diagnoza
Diagnoza është e bazuar në shqyrtimin e humbjes së dëgjimit ( audiometric) të përziera ose, më rrallë, humbje dhe ekzaminimin  si rezistencë e plotë duke treguar mungesë të refleksit stapedial.  Në rastet e humbjes së dëgjimit sensorineural, tomographya ose të dyja tregon një demineralizim të kockave në veshin e brendshëm (kapsulë e veshit). Diagnoza është ende intraoperatively.
Trajtimi
Në fazat e hershme kur humbja e dëgjimit është e butë, përmbahet nga procedurat kirurgjike dhe terapia mjekësore mund të jetë e dobishme për të ngadalësuar sëmundjen. Fluoriti (duket që çon në një transformim të shpejtë të shpërthimeve në otospongiosës në otosclerosis) ose ndërhyrjen ( stapedectomy). Stapedotomya  në një vrimë në footplate stapedial dhe zëvendëson pjesën e mbetur në kllapa me një protezë. Në stapedectomy  me zëvendësim  të kllapve e gjithë me një protezë. Kjo ndërhyrje mund të çojë në simptomat brenda dhe postoperative  si trullosje shumë më shpesh se sa e para, e cila është e preferuar tani. Suksesi në drejtim të restaurimit të mirë të funksionit auditory është tani mbi 90% me sukses.