Tema: Sindromi imunodefiçiencës së fituar (SIDA) ose AIDS

( Acquired immune Deficiency Syndrome )

 

 

Origjina e AIDS-it 

AIDS i parë u raportua në 5 qershor 1981, kur Qendra amerikane për Sëmundje Control (CDC) regjistroi një grup i Pneumocystis pneumonia carinii (tani klasifikohen ende si PCP, por i njohur të jetë shkaktuar nga Pneumocystis jirovecii) në pesë burra homoseksuale në Los Anxhelos dhe deri në shtator të 1982 CDC është filluar përdorimi me emrin SIDA, për të përcaktuar siç duhet sëmundjen. Më të hershme të identifikimit të virusit pozitiv të HIV-it vjen nga Kongo në 1959 dhe 1960 edhe pse studimet gjenetike tregojnë se ajo kaloi në popullatën njerëzore nga shimpanzetë rreth pesëdhjetë vjet më parë. Një studim i fundit thekson se HIV-i ndoshta u zhvendos nga Afrika në Haiti dhe pastaj hyri në Shtetet e Bashkuara rreth 1969.

Klasifikimi, burimet e jashtme dhe transmetimi. 

Shiriti i kuq është një simbol për solidaritet me njerëzit e HIV-pozitiv dhe të gjithë ata që jetojnë me AIDS. 
AIDS është një sëmundje e sistemit imun të njeriut e shkaktuar nga vetë njeriu.

HIV është virusi që shkakton sëmundjen infective të AIDS.duke rrëzuar sistemin imunitartë njeriut ose siç është quajtur virusi i humbjes së imunitetit të njeriut.

HIV- virusi i humbjes së imunitetit të njeriut duke hyrë në organizëm shkakton dalëngadalë

uljen e rezistencës dmth.zvogëlon efektivitetin e sistemit imunitar të individëve të ndjeshëm

ndaj infeksioneve opportune apo sëmundjeve të ndryshme si tumoret e me pasojë vdekjen.

Individët që përmbajnë HIV quhen HIV pozitiv. HIV / AIDS tashmë është një concept i

përbashkët që përdoret si term i kombinuar.

Në njerëzit që infektohen me HIV nëpërmjet gjakut për një kohë të gjatë mund ta ndjejnë

veten mirë dhe kjo kohë me HIV pozitiv varjon nga 8 – 10vjet. Diagnoza pas infektimit të HIV

bëhet vetëm pas 3 muajve me testin ELISA ku jep rezultatin e saktë.

HIV-i transmetohet përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me lëngjet trupore të tilla si gjak, spermë,

lëng vaginal, qumësht preseminal fluide dhe gjirit.  Ky transmetim mund të përfshijë seksin anal, vaginal ose oral, transfuzionin e gjakut, injektimi nën lëkurë, hala, shkëmbimi mes nënës dhe fëmijës gjatë shtatzënisë, lindjes, gji ose ekspozime të tjera në një nga lëngjeve trupore si më sipër. 
AIDS është tani një epidemi. Në 2007, është vlerësuar se 33.200.000 njerëz jetonin me këtë sëmundje në të gjithë botën, dhe se AIDS vrau  rreth 2.1 milion njerëz, duke përfshirë 330.000 fëmijë. Mbi tre- të katërtat e këtyre vdekjeve ndodhën në Afrikën sub-Sahariane. Sipas 
UNAIDS 2009 raporti, në mbarë botën rreth 60 milionë njerëz janë infektuar, me rreth 25 milion vdekje, dhe 14 milionë fëmijë jetimë në Afrikën e jugut. 
Kërkime gjenetike tregojnë se HIV-i filloi në Afrikën perëndimore e qendrore gjatë shekullit të nëntëmbëdhjetë apo të njëzetë. AIDS siç e thamë më sipër është njohur së pari nga Qendra amerikane për Kontrollin  dhe Parandalimin e sëmundjeve në vitin 1981 dhe shkaku i saj, HIV, të identifikuara në fillim të viteve 1980.Në 1983 shkencëtarët amerikanë dhe francezë gjetën shkakun e HIV dhe në 1985 gjetën dhe identifikuan virusin në gjakun e të infektuarve.

AIDS është e përhapur tashmë në disa vënde të Afrikës, në Azi si në Kinë,Indonezi,Vietnam

ndërsa në Amerikën Latine dhe Karaibet është parë një rritje e shpejtë, po kështu në Amerikë

dhe në Europën perëndimore. OBSH konstaton se në përputhje me nevojat e njerëzve me HIV

të terapisë retrovirale shumica nuk e shohin. Edhe pse trajtimet për AIDS  mund të ngadalësojë rrjedhën e sëmundjes, nuk ka shërim i njohur apo vaksinë. Trajtimi i terapisë redukton 
vdekshmërinë dhe sëmundshmërinë e infektimit me HIV, por këto barna janë qasje të shtrenjta dhe të vazhdueshëm të ilaçeve antiretrovirale nuk është dispozicion në të gjitha vendet. Për shkak të vështirësive  në trajtimin e HIV-it infeksion, parandalimin e infeksionit është një synim kyç në kontrollin e AIDS-it epidemi, me organizatat e shëndetit dhe promovimin e seksit të sigurt gjilpërë - programet e shkëmbimit në përpjekje për të ngadalësuar përhapjen e virusit. 

 

Transmetimi seksual 

            Transmetimi seksual ndodh me kontaktin mes sekrecioneve seksuale të një personi me membranat e zorrës së trashë, gjenitale ose me mucozat e gojës të një tjetri. Akte të pambrojtura seksuale janë me rrisk për partnerin e hapur se sa për partnerin insertiv, dhe rreziku për transmetimin e HIV nëpërmjet marrëdhënieve të pambrojtura anale është më i madh sesa rreziku nga ajo vaginale  ose seksi oral. Studimet epidemiologjike nga sub-Sahariane, Evropë dhe Amerikën e Veriut sugjerojnë se ulcerat gjenitale, të tilla si ato të shkaktuara nga sifilizi ose chancroid, rrisin rrezikun e infektimit me HIV nga rreth katërfish. Ka gjithashtu një rritje të konsiderueshme, edhe pse më pak në rrezik nga IST të tilla si, klamidia dhe gonorrea trichomoniasis, të cilat të gjitha shkak i grumbullimeve lokale te limfocitet dhe macrophages.
Megjithatë, çdo rritje 10-fish në nivelin e HIV-it në gjak është shoqëruar me një rritje 81% e transmetimit të HIV.Femrat janë më të ndjeshëm ndaj HIV- infeksioni për shkak të ndryshimeve hormonale, vaginale ekologjinë mikrobike dhe fiziologjisë, dhe një prevalencë më të lartë të IST.Infeksioni ka të ngjarë në një takim të vetëm. Shkalla e lartë e infeksionit të qenit i lidhur me një marrëdhënie afat-gjatë seksuale. Kjo lejon që virusi të përhapet shpejt në partnerë të shumtë që infektojnë partnerët e tyre. Një model i monogamisë është i lidhur me norma të ulëta të infeksionit.

Trasmetimi nëpërmjet drogës 
Kjo rrugë transmetimi është veçanërisht e rëndësishme për ata që përdorin drogë, nëpërmjet venave përdoruesit, hemophiliacs dhe marrësit e transfuzionit të gjakut nëpërmjet gjakut apo produkteve të tij.  Ndarja dhe përdorimin e shiringave të kontaminuara me të infektuar me HIV paraqet një rrezik të madh për infeksion me HIV. Kjo rrugë gjithashtu mund të ndikojnë tek njerëzit që japin dhe marrin tatuazhet dhe Piercings.  OBSH vlerëson se rreth 2,5% të të gjitha infeksioneve të HIV janë transmetuar përmes injeksioneve të kujdesit shëndetësor të pasigurta.
Për shkak të kësaj, Kombet e Bashkuara e Asamblesë së Përgjithshme i ka kërkuar vendeve të botës për të zbatuar masat për parandalimin e transmetimit të HIV-it nga punonjësit e shëndetësisë.  Rreziku i transmetimit të HIV-it për marrësit transfuzion i gjakut është jashtëzakonisht i ulët në vendet e zhvilluara, ku shqyrtohet zgjedhja e donatorëve dhe HIV. 
Megjithatë, sipas OBSH,shumica e popullsisë së botës nuk kanë qasje në gjak të sigurt dhe 
ndërmjet 5% dhe 10% e infeksioneve me HIV në botë vijnë nga transfuzionet e gjakut dhe produkteve të tij të infektuar. 

Transmetimi perinatal 
Transmetimi i virusit nga nëna tek fëmija mund të ndodhë në utero gjatë javëve të fundit të shtatzënisë dhe në lindjen e fëmijës. Në mungesë të trajtimit, shkalla e transmetimit në mes të një nëne dhe fëmije gjatë, punës së shtatzënisë dhe lindjes është 25%. Megjithatë, kur nëna e merr terapinë antiretrovirale dhe lind me seksio operacion, shkalla e transmetimit është vetëm 1%. Rreziku i infeksionit është i ndikuar nga ngarkesa virale e nënës në çastin e lindjes.Ushqyerja me gji rrit rrezikun e transmetimit me rreth 4%.

 

Simptomat 1 

 

1,1 Infeksionet pulmonare 

Shumica e individëve në këto kushte janë infeksionet e shkaktuara nga bakteret, viruset, kërpudhat dhe parazitët që janë të kontrolluara normalisht nga elementet e sistemit imunitar që dëmton HIV . njerëzit me AIDS shpesh kanë simptoma sistemike të infeksionit si ethet,djersitje

(veçanërisht në natë), i fryrë (gjëndra), të dridhura, dobësi, dhe humbje peshe. Në infeksionet pulmonare zakonisht kemi Pneumonia Pneumocystis (i njohur fillimisht si Pneumocystis carini e shkurtuar ende si PCP,po kështu edhe Tuberkulozi (TBC) është unik në mes të infeksioneve të shoqëruara me HIV, sepse ajo është e transmetueshme për njerëzit immunocompetent nëpërmjet rrugës respiratore, Tuberkulozit me HIV bashkë-infeksion (TB / HIV) është një problem i madh.i OBSH  në 2007, 456.000 e vdekjeve në mesin e rasteve të TB incident janë HIV pozitiv.

1,2 Infeksionet e tretjes 

Në infeksionet e tretjes përfshihet ezofagu zakonisht nga viruset ( herpes simplex-1 ose

Cytomegalovirus ),funget ( candidiasis ), ose në diarre kronike të pashpjegueshme duke përfshirë common bakteriale (Salmonella, Shigella, Listeria ose Campylobacter) dhe infeksione parazitare, dhe e pazakontë oportune infeksioneve të tilla si, microsporidiosis cryptosporidiosis, Mycobacterium komplekse avium (MAC) dhe viruseve, astrovirus, adenovirus, rotavirus 
dhe cytomegalovirus, (kjo e fundit si një kolit). Në disa raste, diarre mund të jetë një efekt anësor i disa barnave të përdorura në trajtimin e HIV, ose thjesht mund të shoqërojë infeksionin HIV, veçanërisht gjatë infektimit primar me HIV. Ajo mund të jetë gjithashtu një efekt anësor i antibiotikëve të përdorur për të trajtuar shkaqet bakteriale e diarre (si për Clostridium). 
1,3 Përfshirja neurologjike dhe psikiatrike 

Infeksioni përfshin sistemin nervor nga sëmundje të shkaktuar nga organizma ose nga vetë sëmundja.Toxoplasmosis është një sëmundje e shkaktuar nga paraziti një-qelizor quhet 
gondii Toxoplasma, por zakonisht infekton trurin, duke shkaktuar  encefalit, por ai gjithashtu mund të infektojë dhe të shkaktojnë sëmundje në sy dhe mushkëritë. Meningjiti Cryptococcal është një infeksion i meninxut (e cipës që mbulon trurin dhe palcën kurrizore) nga kërpudhat Cryptococcus neoformans. Ajo mund të shkaktojë ethe, dhimbje koke, lodhje, vjellje, dhe.konfuzion që po mos trajtohet shkakton vdekje.leukoencephalopathy Progressive multifocal (PML) është një demyelinating sëmundje, në të cilën shkatërrimi gradual të myelinës dëmton transmetimin e impulseve nervore. Ajo është shkaktuar nga një virus i quajtur virus JC që ndodh në 70% të popullsisë në formë latente, duke shkaktuar sëmundje vetëm kur sistemi imunitar është i dobësuar rëndë, siç është rasti për pacientë me AIDS. Ajo përparon me shpejtësi, zakonisht duke shkaktuar vdekjen brenda disa muajsh. (ADC) është një encephalopathy metabolike detyruar nga HIV ushqyer nga aktivizimi imunitar të trurit infektuar me HIV nga makrofagjet dhe microglia. Këto qeliza janë të infektuar nga HIV-produktive dhe Neurotoxins.Dëmtime neurologjike manifestohen nga, sjellje njohëse, dhe anomalitë motor që ndodhin pas viteve të infektimit me HIV që janë lidhur me numër të ulët CD4 + T nivelet e qelizave dhe ngarkesave virale të plazmës. Prevalenca është 10-20% në vendet perëndimore, por vetëm 1-2% e të HIV-it infeksioneve në Indi. Mund të paraqitet me raste të nervozizmit , të euforisë, episodit maniak që lidhen me çrregullimin bipolar, ky sindrom shihet në përgjithësi me përdorimin e drogës.

1,4 Tumore dhe malignancies

Pacientët me infeksion HIV janë rritur ndjeshëm me incidencën e kancerit. Kjo është kryesisht për shkak të bashkë-infeksionit me një oncogenic virus ADN-së, veçanërisht Epstein-Barr virus (EBV), sarkomë Kaposi-së herpesvirus e lidhur (KSHV) (i njohur edhe si herpes virus njeriut-8 [HHV- 8]), dhe papillomavirus njeriut (HPV). sarkomë Kaposi's (KS) është tumor më i zakonshëm në pacientët e infektuar me HIV. Shfaqja e këtij tumori në të rinj homoseksualë në 1981 ishte një nga sinjalet e para të epidemisë së AIDS-it. Shkaktuar nga një virus gammaherpes quajtur sarkomë-lidhur Kaposi's herpes virus (KSHV), ajo shpesh duket si purplish nodules në lëkurë, por mund të ndikojë në organet e tjera, sidomos në gojë, traktin gastrointestinal, dhe mushkëritë. Klasën e lartë qelizë limfomat B të tilla si Limfoma Burkitt-së, Limfoma (DLBCL), dhe Limfoma nervore qëndrore fillestare më shumë shpesh në pacientët e infektuar me HIV. Këto kancere të veçantë shpesh janë një prognozë e keqe. Epstein-Barr virus (EBV) ose KSHV shkaktojnë shumë të tilla limfoma. Në pacientët e infektuar me HIV, limfoma shpesh lind në vende të tilla si extranodal në traktin gastrointestinal. Kanceri i qafës së mitrës në femra invazive të infektuar me HIV është konsideruar edhe AIDS.  Ajo është shkaktuar nga papillomavirus njeriut (HPV).Përveç tumoreve AIDS-definimin e renditura më sipër, e infektuar me HIV pacientët janë në rrezik në rritje të tumoreve të tjera të caktuara, sidomos në sëmundjet si Hodgkin, anale dhe zorrës së trashë carcinomas, carcinomas hepatocellular, kokë dhe kancerit të qafës, dhe kancerit të mushkërive. Disa nga këto janë shkaqet nga viruset, të tilla si sëmundje Hodgkin (EBV), anal / kancerit të zorrës së trashë (HPV), kokës dhe qafës kancerit (HPV), dhe karcinomës hepatocellular (hepatit B ose C). Të tjera Faktorët që kontribuojnë janë ekspozimi ndaj carcinogens (tymi i duhanit për kancerin në mushkëri), ose që jetojnë për vite me defekte delikate imunitare. Interesant, rastet e tumoreve të përbashkëta, të tilla si kanceri i gjirit ose kancer të zorrës së trashë, nuk ka rritje në pacientët e infektuar me HIV. Në zonat ku HAART është përdorur gjerësisht për të trajtuar SIDA, rastet e shumta malignancies që lidhen me AIDS ka shënuar rënie, por në të njëjtën kohë malinje kanceret e përgjithshme janë bërë shkaku më i zakonshëm i vdekjes së pacientëve të infektuar me HIV.

1,5 Infeksionet e tjera 

Pacientët me AIDS shpesh zhvillojnë infeksione oportune që paraqesin me simptoma jo-specifike, veçanërisht ethet gradës së ulët dhe humbje peshe. Këto përfshijnë infeksionin oportune me Mycobacterium avium-intracellulare dhe cytomegalovirus (CMV). CMV mund të shkaktojë kolit, siç përshkruhet më sipër, dhe  CMV retinitis mund të shkaktojnë verbim. 
Penicilliosis për shkak të marneffei Penicillium është tani më e shpeshta e infeksionit oportun (pas tuberkulozi extrapulmonary dhe cryptococcosis) në individët HIV-pozitiv brenda zonës endemike të Azisë Juglindore.Një infeksion që shpesh shkon panjohur në pacientët e AIDS-it është Parvovirus B19. pasojë e saj kryesore është anemi, e cila është e vështirë për tu dalluar 
nga efektet e ilaçeve antiretrovirale që përdoren për trajtimin AIDS.HIV është një retrovirus që kryesisht infekton organet vitale të sistemit imunitar të njeriut të tilla si CD4 + T qelizat (një në mesin e T qelizave), makrofagët dhe qelizave të degëzuara  Ajo direkt dhe indirekt shkatërron qelizat T CD4 +. Pasi HIV vret kaq shumë CD4 + T, qelizat mbeten më pak se 200 për microliter (μL) e gjakut në këtë mënyrë imuniteti qelizor është i humbur. Infeksion akut HIV zhvillohet me kalimin e kohës por klinika është e fshehur  dhe pastaj deri në fillim të infeksionit HIV është simptomatike dhe më vonë AIDS, i cili është identifikuar ose mbi bazën e shumës së CD4 + T qelizat e mbetur te gjakut, ose praninë e infeksioneve të caktuara, si theksohet më sipër.  Në mungesë të terapisë antiretrovirale, koha mesatare e progresionit nga infektimi me HIV AIDS është nëntë deri në dhjetë vite, dhe mbijetesës mesatare kohë pas zhvillimin e AIDS-it është vetëm 9.2 muaj. Megjithatë, shkalla e progresionit klinik të sëmundjes ndryshon gjerësisht midis individëve, nga dy javë deri në 20 vjet. Shumë faktorë ndikojnë në shkallën e përparimit. Këto përfshijnë faktorë që ndikojnë aftësinë e trupit për të mbrojtur kundër HIV, si infektohen etj.-Funksioni i përgjithshëm imun të personit. -  Njerëzit e moshuar janë më të dobët në sistemin imunitar  dhe për këtë arsye kanë një rrezik më të madh në zhvillimin e sëmundjes më shpejtë se njerëzit e rinj. Qasja e dobët në kujdesin shëndetësor dhe nga ekzistenca e infeksioneve si tuberkulozi gjithashtu mund të predispozojë sëmundje të shpejtë  - Trashëgimi gjenetike Personi i infektuar e luan një rol të rëndësishëm dhe disa njerëz janë rezistente ndaj variacione të caktuara të HIV. Një shembull i kësaj është i njerëzve me variacion homozygous CCR5-Δ32 janë rezistente ndaj infeksionit me variacione të caktuara të HIV-it. HIV është gjenetikisht të ndryshueshme dhe ekziston si variacione të ndryshme, të cilat shkaktojnë norma të ndryshme në progresin e sëmundjes klinike.

 

Pathophysiology 
HIV shkakton AIDS-in nga depleting + CD4 T helper limfocitet. Ky dobëson sistemin imunitar dhe lejon infeksionet oportune  T limfocitet janë thelbësore për përgjigje imune dhe pa ata, trupi nuk mund të luftojë infeksionet ose të vrasë qelizat kanceroze. Mekanizmi i CD4 + T sosje e qelizave ndryshon në faza akute dhe kronike. Gjatë fazës akute, HIV-i detyron  lysis të qelizave dhe vrasjen qelizave të infektuara nga qelizat e T citotoksike për CD4 + T ku kemi boshatisje të qelizave, edhe pse apoptoza mund të jetë gjithashtu një faktor. Gjatë fazës kronike, pasojat e aktivizimit të përgjithësuar imunitar është gradual dhe humbje e aftësisë të sistemit imunitar për të gjeneruar qelizat të reja T shfaqen  për rënie të ngadaltë në CD4 + T të numrit të tyre. Edhe pse simptomat karakteristike janë mangësi imune të AIDS-it nuk shfaqen për vite pasi një person është i infektuar, pjesa më e madhe e humbjes + T CD4 qelizave ndodh gjatë javëve të para të infeksionit, sidomos tek zorrët  Arsyeja për humbjen preferencial i CD4 + T qeliza  të mukozës është se një shumicë e CD4 + T qelizat mukozale shprehur coreceptor CCR5, ndërsa një pjesë e vogël e CD4 + T qeliza në gjak ta bëjë këtë. HIV kërkon jashtë dhe shkatërron CCR5 shprehur + CD4 qelizave gjatë infeksionit akut Një përgjigje e fuqishme imune përfundimisht kontrollet e infeksionit dhe fillon faza klinikisht e fshehur. Një tjetër shkak është ndarje e imunitetit të sistemit të mbikqyrjes të pengesës mukozale i shkaktuar nga shterimi i CD4 + T qelizat mukozale gjatë fazës akute të sëmundjes.Kjo rezulton në ekspozimin sistematik të sistemit imunitar e microbial si dhe nga komponentet e florës normale të zorrëve, ku një person i shëndoshë është mbajtur në kontroll nga ana e sistemit imunitar mukozal. Por është vërejtur një sosje e CD4 qelizave + T pasi vetëm 0,01-0,10% e CD4 + T qeliza në gjak janë të infektuar. Një shkak i madh i CD4 + T humbje qelizave duket do të dalin duke rritur  sensibilitet për Apoptosis kur sistemi i imunitetit mbetet i aktivizuar. Edhe pse qelizat T të reja prodhohen vazhdimisht nga thymus për të zëvendësuar ato të humbur, kapaciteti rigjenerues i thymus është i ngadalë dhe shkatërrohet nga infeksioni i drejtpërdrejtë me virusin HIV., Numri minimal i CD4 + T qelizave të nevojshme për të mbajtur një imunitet të mjaftueshëm përgjigja është e humbur, duke çuar në AIDS. Si preken qelizat -  Virusi, hyn dhe vepron kryesisht në qelizat e mëposhtme: 

Sistemi Lymphoreticular: CD4 + T-qelizave Helper, Makrofagët Monocytes, B-limfociteve 
qelizave endoteliale
Sistemi nervor qendror: Microglia e sistemit nervor, Astrocytes, Oligodendrocytes 
Neurones - indirekt nga veprimi i citokineve dhe gp-120 
Efekti 
Virusi ka efekte citopatike por se si ai e bën këtë është ende jo mjaft qartë. Ajo mund të mbetet inaktive në këto qeliza për periudha të gjata.Ky efekt është hypothesized të jetë për shkak të ndërveprimit CD4-gp120. Efekti më i shquar i HIV-it është shtypje T-helper e tij celular dhe 
liza. Qeliza është vrarë jashtë ose thjesht është jashtë funksionit (ata nuk përgjigjen për antigjenet e huaj). Qelizat B e infektuar nuk mund të prodhojë mjaft antitrupa ose kështu sistemi imunitar 
bie që çon në komplikime të njohur AIDS, si dhe infeksionet. 

 

Diagnoza 
Diagnoza e AIDS-it në një person të infektuar me HIV është i bazuar në praninë e shënjave të caktuara apo simptomat dhe duke përdorur të dhënat klinike dhe laboratorike, 
Klasifikimi i Sistemit është përdorur.nga WHO skenë sëmundje të sistemit që në vitin 1990 dhe e fundit në shtator të 2005 ku shumica e rasteve janë të infeksioneve opportune.
Faza I: Infeksioni HIV është asimptomatik dhe nuk kategorizohet si AIDS 
Faza II: përfshin manifestime të vogla mucocutaneous dhe korrente të infeksioneve të sipërme të traktit respirator
Faza III: përfshin diarre kronike të pashpjegueshme për më shumë se një muaj, infeksionet bakteriale të rënda dhe tuberkulozi pulmonar 
Faza IV: përfshin toxoplasmosis e trurit, candidiasis në ezofag, trake, bronke apo mushkëritë dhe sarkomë Kaposi's; këto sëmundje janë tregues të AIDS-it. 
Përkufizimi i SIDA përfshin të gjithë njerëzit me HIV pozitiv me një qelizë CD4 + T dg. nën 200 për μL e gjakut ose 14% e të gjithë limfociteve. Diagnoza AIDS ende qëndron edhe në qoftë se, pas trajtimit, numërimin e CD4 + T qelizave të ngrihet në mbi 200 per μL e gjakut. 

 

Testi i HIV-it 

Testi HIV kryhet zakonisht në gjakun venoz. Shumë përdorin laboratorët Testet e katërt të shqyrtimit brez që të zbulojë anti-HIV nëpërmjet (IgG dhe IgM) dhe HIV antigjenin P24. Zbulimin e antitrupave të HIV apo antigjenet në një pacient i njohur më parë të jetë negativ është dëshmi e infektimit me HIV. Individët parë i të cilit model tregon dëshmi të infektimit me HIV do të të ketë një provë të përsëritur në një mostër gjaku i dytë për të konfirmuar rezultatet. 
Periudha dritare (koha në mes të infeksionit fillestar dhe të zhvillimit të antitrupave të dallueshėm kundër infeksionit) mund të ndryshojë pasi ajo mund të marrin 3-6 muaj për të seroconvert dhe për të testuar pozitiv. Zbulimi i virusit duke përdorur zinxhir reaksion polymerase (PCR) gjatë periudhës dritare të jetë e mundur, dhe dëshmitë sugjerojnë se një infeksion mund shpesh të zbulohet më herët se kur përdorni një e katërta brez VNM provë të shqyrtimit. Rezultatet pozitive të marra nga PCR janë konfirmuar nga testet e antitrupave përdoren në mënyrë rutinore, testet për infeksion me HIV në neonates dhe foshnjat (dmth., pacientët më të rinj se 2 vjet),  i lindur nga nëna me HIV pozitiv, nuk kanë vlerë për shkak të pranisë së antitrupave të nënës ndaj HIV në gjakun e fëmijës. Infektimi me HIV mund të zbulohet me PCR, testimi për HIV pro- ADN virale në limfocitet e fëmijëve.

 

 

Parandalimi 
-Tranfuzion gjaku
-Transfuzioni i gjakut gjatë lindjes së fëmijës
-Përdorimi i gjilpërave të drogës për ndarjen e injektimit
-Gjilpërë Percutaneous
-Marrëdhënie perceptues anal
-Marrëdhënie Insertive anal
-Marrëdhënie perceptues penile-vaginale
-Marrëdhënie Insertive penile-vaginale
-Marrëdhënie perceptues oral
-Marrëdhënie Insertive oral * Supozuar pa përdorimin e kondomit 
( referohet marrëdhënie me gojë kryhet në një njeri )
Të tre rrugët kryesore të transmetimit të HIV-it janë të kontaktit seksual, ekspozimi ndaj lëngjeve të infektuara organ ose inde, dhe nga nëna tek fetusi apo fëmija gjatë periudhës perinatale. Është e mundur për të gjetur HIV në pështymë, lot, dhe urinë e individëve të infektuar, por nuk janë regjistruar raste të infeksionit nga këto sekrecione, dhe rreziku i infektimi është i papërfillshëm. 
Terapia antiretrovirale e pacientëve të infektuar në mënyrë të konsiderueshme  zvogëlon aftësinë e tyre për të transmetuar HIV për të tjerët, duke ulur sasinë e virusit në lëngjet trupore të tyre në nivele të undetectable.


Kontakti seksual 
Shumica e infeksioneve me HIV janë fituar me anë të pambrojtura seksuale 
marrëdhëniet në mes të partnerëve, njëri prej të cilëve ka HIV. Mënyrën kryesore të HIV-it 
infeksionit në të gjithë botën është nëpërmjet kontaktit seksual në mes të anëtarëve të seksit të kundërt.Gjatë një akti seksual, kondomët vetëm mashkull apo femër, mund të zvogëlojë rrezikun e infektimit me HIV dhe SST të tjera. Dëshmia më e mirë deri më sot tregon që përdorin prezervativ, tipike zvogëlon rrezikun e transmetimit të HIV-it heteroseksual me rreth 80% për afat të gjatë, edhe pse përfitimi ka të ngjarë të jetë më i madh në qoftë se kondomat janë përdorur si duhet në çdo rast. Prezervativi mashkullor latex, nëse përdoret siç duhet, pa lubrifikantë me bazë naftë, është teknologjia e vetme më efikase në dispozicion për të zvogëluar  transmetimin seksual e HIV dhe infektime të tjera seksuale. Prodhuesit rekomandojnë që lubrifikantë me bazë naftë të tilla si naftë pelte, gjalpë, dhe sallo nuk mund të përdoren me kondomat latex, sepse ato 
e bëjnë prezervativin poroz. Nëse vajosja është e dëshiruar, prodhuesit rekomandojnë përdorimin e lubrifikantëve me bazë ujore. Me bazë naftë lubrifikantë mund të përdoret me kondomat poliuretani.Kondomi femra zakonisht janë bërë nga poliuretani, por janë bërë edhe nga nitrile dhe latex. Ata janë më të mëdha se sa prezervativët meshkuj dhe ka një hapje empiu ring-formë me një unazë të brëndshme të dizajnuara për t'u futur në vaginë duke mbajtur prezervativin në vend; Aktualisht, disponueshmëria e kondomit femëror është shumë e ulët sepse dhe çmimi mbetet pengues për shumë gra. 
Studime në çifte, ku një partner është infektuar tregojnë se me përdorim të vazhdueshëm të kondomit, nivelet e infektimit me HIV për partner të painfektuar janë nën 1% në vit.
Punëtorët shëndetësorë mund të zvogëlojnë ekspozimin ndaj HIV-it duke marrë masa paraprake 
për të zvogëluar rrezikun e ekspozimit ndaj gjakut të infektuar. Këto masa përfshijnë barriera të tilla si doreza, maska, eyeware mbrojtëse apo mburoja, dhe gowns ose kalata të cilat parandalojnë ekspozimin e lëkurës ose mukozës, membranave të patogjenëve të lindura të gjakut. Të shpeshta dhe të plotë larja e lëkurës menjëherë pas qenë i kontaminuar me gjak apo lëngjeve trupore të tjera, mund të zvogëlojë mundësinë e infeksionit. Së fundi, objekteve të mprehta si hala, scalpels dhe qelqi, janë të predispozuara me kujdes e për të parandaluar 
plagosje me sende të ndotura needlestick.Përdorimi i/v.i drogës është një faktor i rëndësishëm në transmetimintë HIV dhe në vëndet e zhvilluara kjo është parë me përparësi.
Nënë-në fëmijë (MTCT) 

Rekomandimet për ushqimin ku ai të zëvëndësohet, nënat duhet të shmangin dhënien e gjirit foshnjave të tyre ose të sigurojnë mendesha. 

Studimet kanë treguar se arsimi ka një rol të rëndësishëm në sjelljen seksuale positive.

 

Trajtimi 
Trajtimi dhe droga Antiretrovirale. 
Aktualisht nuk ka vaksinë në dispozicion të publikut për HIV apo shërim për HIV ose AIDS. Metodat e njohura vetëm e parandalimit janë të bazuara në shmangien e ekspozimit ndaj virusit ose në mungesë, një trajtim antiretroviral direkt pas një ekspozimi mjaft të rëndësishëm, të quajtur-pas ekspozimit profilaksi (PEP). PEP ka një orar shumë të kërkuar katër doza në javë.
Ajo gjithashtu ka efekte shumë të pakëndshme anë duke përfshirë diarre,gjëndja e keqe të përzier dhe lodhje. Terapia antivirale konsiston në SVR - një nukleozidë analog frenues i kundërt i transkriptazës (NARTI ose Barna). 
Struktura kimike e SVR trajtimi aktual për infeksionin HIV përbëhet nga shumë terapi antiretrovirale, ose HAART. Kjo ka qenë shumë e dobishme për shumë individë të infektuar me HIV nga futja e tij në 1996, kur HAART proteazë frenues të bazuar fillimisht u bë në dispozicion. Opsionet optimale HAART përbëhet nga kombinime (ose "koktej") që përbëhen të paktën tre droga që i përkasin të paktën dy lloje, ose "klasa," të agjentëve antiretrovirale. Regimens tipike që përbëhet nga dy analoge nukleozidë kundërt transkriptazës frenuesit (NARTIs ose NRTIs) plus ose një frenues proteazë apo një jo-nukleozidë frenues kundërt transkriptazës (FTRJN). Sepse sëmundja HIV  në ecurinë e fëmijëve është më e shpejtë se në të rriturit, dhe parametrat laboratorik janë më pak parashikues të rrezikut për zhvillimin e sëmundjes, veçanërisht për foshnjat e rinj, rekomandimet e trajtimit janë më agresive për fëmijët se sa për të rriturit. Në vendet e zhvilluara ku HAART është në dispozicion, mjekët vlerësojnë ngarkesën virale, dg.CD4, shpejtësinë e rënies CD4 dhe gatishmërinë e pacientit duke vendosur se kur do të të rekomandohet fillimi i trajtimit.  Tradicionalisht, trajtimi ka qenë i rekomanduar për pacientët asimptomatik ndryshe kur dg.e  qelizave CD4 bie për 200-250 qeliza për microliter të gjakut. Megjithatë, fillimi i mjekimit më parë (në një nivel prej 350 CD4 qeliza / microliter) mund të reduktojë ndjeshëm rrezikun e vdekjes.  Standardi i HAART përfshin përmirësimin e cilësisë së jetës të pacientit, reduktimin në komplikime, dhe reduktimin e viremisë HIV poshtë limitit të zbulimit. Në mungesë të HAART,kemi progresion nga infektimi me HIV ndaj AIDS-it ndodh në një mesatare prej nëntë deri në dhjetë vjet dhe mbijetesës mesatare kohë pas zhvillimin e AIDS-it është vetëm 9.2 muaj. HAART është menduar të ketë një mbijetesë të rritur kohën nga ndërmjet 4 dhe 12 vjet.Për disa pacientë, të cilat mund të jetë më shumë se pesëdhjetë për qind e pacientëve, HAART arrin shumë më pak  rezultate optimale, për shkak të ilaçeve / Anën e intolerancës efekte, para terapisë antiretrovirale dhe infeksion i paefekshëm me një tendosje të drogës-rezistente të HIV-it. Jo-aderimi dhe jo- këmbëngulje me terapi janë arsyet kryesore pse disa njerëz që nuk e përfitojnë HAART.  Arsyet për mos zbatimit dhe jo- këmbëngulje janë të ndryshme, çështjet e mëdha psiko-sociale përfshijnë qasje të dobët në kujdes mjekësor, mbështet pamjaftueshmërinë sociale, sëmundje psikiatrike dhe të drogës si dhe abuzim. Regimens HAART mund të jetë kompleks dhe kështu i vështirë për t'u ndjekur, me një numër të madh tabletash për tu marrë dhe shpesh.  Pasojat që mund të largojë njerëzit nga HAART, janë sepse përfshijnë lipodystrophy, dislipidemisë, diarre, rezistenca e insulinës, një rritje të rreziqeve kardiovaskulare dhe defekte të lindjes. Anti-retroviralët janë të shtrënjta, dhe shumica e personave të infektuar në botë nuk kanë akses në medikamente dhe trajtime për HIV dhe AIDS. Megjithatë, shpenzimet e barnave antiretrovirale kanë rënë kohët e fundit në  vendet më të zhvilluara dhe nëse shërbimet e kujdesit shëndetësor janë adekuat.

 

Trajtime të propozuara dhe eksperimentale

Një vaksinë pandemike mbetet objektiv i vështirë i 30 vite hulumtime. 
Një numër studimesh kanë treguar se masat për të parandaluar infeksionet oportune  mund të jenë të dobishme në trajtimin e pacientëve me infeksion HIV ose AIDS. Vaksinimi kundër hepatitit A dhe B është këshilluar për pacientët të cilët nuk janë të infektuar me këto viruse dhe janë në rrezik për tu infektuar. 
Pacientët që janë me immunosuppression të konsiderueshme këshillohen për të marrë terapi profilaktike për Pneumocystis Pneumonia jiroveci (PCP), dhe shumë pacientë mund të përfitojnë nga terapia profilaktike për toxoplasmosis dhe Cryptococcus meningjit.
Hulumtuesit kanë zbuluar një abzyme që mund të shkatërrojë proteina gp120 CD4 si të detyrueshme. Kjo proteinë është e zakonshme për të gjitha variantet e HIV ashtu siç është pikë shtojcë për limfocitet B dhe pasuese të kompromisit të sistemin imunitar.Hulumtuesit nga Universiteti Hebraike të Jerusalemit kanë zbuluar gjithashtu se një kombinim i peptides që nxisin integrimin së bashku me frenues proteazë Ro 31-8959 shkaktuar vdekjen apoptotic qelizë e HIV-qelizat e infektuara me shfarosjen totale të virusit, por nuk dëmtojnë qelizat e shëndetshme. Kjo mund të marrë disa vjet para se të përdoret.Riaktivizimin e pseudogene retrocyclin është propozuar si një metodë e mundshme parandaluese, siç u shfaq në një provë konceptit të studimit në qelizat e kulturave të indeve.Në Berlin, Gjermani, një pacienti 42-vjeçar  me leuçemi të infektuar me HIV për më shumë se një dekadë është dhënë një transplantim të palcës kockore eksperimentale me qelizat që përmbante një variant të pazakontë natyrale të qelizave CCR5-sipërfaqe receptor

Mjekësia alternative dhe akupuntura janë vetëm plotësuese për të lehtësuar simptomat. 
Vitaminat ose mineralet si selen, vit. A,Zn. Fe.kanë treguar të përfitojnë në disa studime se duhet patur kujdes në marrjen e tyre duke u kontrolluar me anë të analizave. 


Prognozë 
Pa trajtim, koha mesatare neto e mbijetesës pas infeksionit me HIV është vlerësuar të jetë 9 me 11 vjet, në varësi të nëntipit HIV, dhe shkalla mesatare mbijetesës pas diagnozës së SIDA-as   ku trajtimi nuk është në dispozicion në mes 6 dhe 19 muaj, në varësi të studimit. Në zonat ku ai është gjerësisht i disponueshëm, HAART si terapi efektive në infektimin e HIV dhe AIDS është 
ulur norma e vdekjeve nga kjo sëmundje në 80%, dhe ngriti jetën 20 vjet.. Pa terapi antiretrovirale, vdekja normalisht ndodh brenda një viti pasi individi përparon në AIDS. Shumica e pacientëve vdesin nga infeksione oportune ose malignancies lidhur me dështimin progresiv të sistemit imunitar Shkaku më i madh i sëmundshmërisë SIDA sot, globalisht, është bashkë-tuberkulozi si sëmundje e përhapur më shumë në Afrikë.