Edukimi shëndetsor dhe fizik

 

Edukimi shëndetsor

Për të patur një shëndet sa më të mirë për fëmijët tuaj, për të parandaluar sëmundjet, për të patur një fëmi me paraqitje të bukur duhet të mbani një pastërti personale të mjedisit ku jetoni si dhe gjimnastikën në ajër të pastër.

Sapuni dhe pastruesit e tjerë janë aleatët e mbrojtjes së shëndetit tonë. Gjatë ditës fëmija djersitet e cila shoqërohet me yndyrnat që nxjerr lëkura e trupit, n.q.se ju shtohet pluhuri i rrugës si dhe helmet që lëshojnë makinat, lëkura formon një shtresë që mbyll poret dhe pengon frymëmarjen e fëmijës. Kjo lehtëson hyrjen e mikrobeve në organizëm, skuqjen e lëkurës dhe bëhet shkak për sëmundje n.q.se nuk e pastrojmë fëmijën.

Pastrimi i trupit bëhet me ujë e sapun, shkuma e sapunit dhe rrjedhja e ujit mbi lëkurë bën që të merret çdo pastërti duke i dhënë poreve të lëkurës për të marrë frymë lirisht. Mjediset ku jetojmë, rrobat që veshim, që flemë kur përdorim gjatë ditës në shtëpi, enët e kuzhinës, dyshemetë e shtëpive banjo etj.

Sapuni i shpikur në vitin 1850 dhe llojet e tij vazhdojnë të përsosin rolin e tyre dhe janë aleatët më të dobishëm të njeriut të sotëm.

Edukimi fizik

Metoda për rritjen e pjesmarrjes active në zhvillimin e muskujve të mëdhenj dhe të vegjël.

Shfrytëzoni mjetet rrethanorë që ndihmojnë në zhvillimin fizik të fëmijëve.

Loja fizike ndihmon të bashkëpunojë në lojra dhe veprimtari.

Fëmijët kanë nevojë të ushtrohen në përdorimin e gishtrinjëve dhe të duarve. Veprimtaritë që kërkojnë lëvizjen e muskujve të vegjël si lodrat e ndërtimit, kubat, dërrasa me kunja, të vendosin lule në vazo, paketimin e rrobave, vendosjen e këllëfit të jastëkut, vendosjen e lodrave në kosh ose në vëndin e caktuar, të vishen vetë, të mbërthejnë kopsat vetë, të lidhin këpucët, të bëjnë punime druri apo të vizatojnë..

Veprimtari për muskuj e mëdhenj si vrapi, ngjitja, drejtpeshimi, kërcimi, pedalimin e lojrave me rrota, lisharse, gjuajtje të topit, si futbool dhe basketbool vetëm gjuajtje në portë apo kosh, por këto të fundit duhet të jenë në mbikqyerje gjatë lojës active, sepse janë lojra përtej aftësive të tyre.

Fëmijët duhet të kenë lodra për ngarje, vagona rrëshqitës, tabela të ulta basketbolli, topa, litarë kërcimi, lodra me rrota.

Lodrat mund ti pёrdorin njёkohёsisht 5 fёmijё pra grupi i fёmijёve ёshtё me 5

Arti figurativ pёrfundon 5 vjeç ( stabilizuar ), tё vizatojё, tё bёjnё vizatime me gishta, si dhe tё luajnё me brumё e plastelinё ku vizatojnё ato pёr tё cilёt interesohen, kuptojnё ngjyrёn, skulpturat me plastelinё.Elementet e vallezimit, kёrcimet, mbajtja e ritmit gjatё kёrcimit, hapёsirat e kёrcimit, figurat vallёzuese, imitimi i kёrcimeve.